Företagssvammel

Affärsidé? Sure! Vilken av dem?

Nu har jag kört den här mjukstarten av företagandet ett tag, och so far har jag lyckats ta mig framåt med min mentala hälsa i någorlunda stabil form, hehe.

Att starta upp ett företag är ingen dans på rosor, det är nog allmänt känt – att dessutom kombinera det med heltidsjobb och en något underpresterande stresstålighet är väl förmodligen vad majoriteten av sunda individer skulle avråda ifrån. Men nu har jag kört på mitt eget sätt, och hittills har det funkat bra. Mycket för att jag ju inte gått all in som man annars kanske skulle göra – varken marknadsföring eller produktion har nått några särskilda höjder sen jag gick live, men det är också medvetet för att minimera risken att det här företagandet blir pannkaka innan jag knappt ens börjat. Nu stundar lite julledighet där man kan ladda batterierna med hjälp av vila, juleljus och en skamligt stor hög av pepparkakstryfflar.

 

De senaste dagarna har jag packat både julgodis och kakor med härliga, juliga dofter och det är så mysigt att stå i sin egen lilla tomteverkstad och pyssla med fina omslag och etiketter. Jag har redan idéer för hur jag ska förbättra den delen nästa år – utmaningen där blir att kunna få gå loss på fina paketeringar, utan att för den skulle inneha en överdriven konsumtion av material. Hållbarhet är ju något jag vill ska genomsyra alla mina produkter, och det är en av stöttepelarna i mitt företagande – men jösses alltså vad svårt det har varit och stå emot emellanåt när man ser drivor av underbart fina silkespapper med minirenar flygandes på polkagrisar och whatnot… jag är ju ändå en sucker för fina omslag och presentationer, och med min magiska nyckel i form av ett organisationsnummer så har jag öppnat dörrar till pynt-och-inslagshimlen. Att då ändå försöka begränsa sig och noggrant välja ut enskilda produkter – det är karaktärstestande om något!

 

 

Apropå begränsning, så är det också ett (av många) företagsnyårslöften jag ska ge mig själv – VÄLJ för guds skull vad det är du ska fokusera på. För min affärsidé, den har ändrats lika många gånger som Trump sagt något olämpligt på Twitter. Från allra första början, var tanken allergivänliga praliner och bakverk. Jag ville göda hela Sveriges befolkning av sötsugna veganer och allergiker, oavsett sammansättning och oavsett bakverk, jag skulle göra ALLT. Jag tänkte mig liksom sju stationer längs väggarna i min lilla bakstuga, en för varje allergen.

Men sen insåg jag att det var ohållbart med bara mig som producent, diskare, packare och administrativ assistent. Det gick inte ihop tidsmässigt eller mentalt. Vilket Nyföretagarcentrum redan hade försiktigt insinuerat om. Men just då lyssnade jag ju inte på det örat. Så då fick jag dra bort och lägga till lite, och landade i att fokus blir på praliner, chokladkreationer och konfektyr. Med några lättare bakverk. Just praliner och konfektyr har alltid legat mig varmt om hjärtat, speciellt eftersom de lämnar så oerhört stort spelrum för dekorering. När jag lanserade min julkalender så var tanken att den skulle fyllas med mestadels praliner, kanske en och annan tryffel och fudge.

Sen vet jag inte vad som skedde däremellan – men kalendern kom ut med en salig blandning av tryfflar, kolor, fudge – och typ 2 pralinsorter. Jag kan inte ens själv säga exakt varför jag ditchade idén om enbart praliner. Jag blev väl för ivrig i och testa ALLT, som vanligt.

Nu har jag ju fått bra respons på kalendern – men lite underhållande är det att det blev så väldans annorlunda när jag till och med hade skrivit ner, snyggt och prydligt, de praliner och tillhörande recept som skulle ingå. Och det är nog den egenskapen som genomsyrar mitt företagande och som är svårast att tygla. Impulsiviteten och en vilja att göra allt på en gång, utan en tanke på såna tråkigheter som tidsoptimering och energidepåer.

Och nu sitter jag här, utan en endaste liten pralin ute på hemsidan. Utan den är istället fylld av julgodis, visserligen konfektyr, men även andra saker som inte är varken det ena eller det andra. Jag har bakat massor av pepparkakor och saffranssnittar men senast jag gjorde en pralin? Vetifasen.

Kanske är det dock lite det som är en del av ”charmen” med att vara nyföretagare och en ambivalent, kroniskt beslutsångestfylld individ med lite mindre tålamod än lämpligt? Tills jag känner att jag hittat rätt, så slänger jag ut det som kommer mig för, liksom. Allt är ju gott och sött anyway.

Men ja, efter en intensiv period av kakbakandet nu, så känner jag att delen med praliner och konfektyr står fortfarande stadigt iallafall. Sen att en yttepyttejätteliten groende tanke om Afternoon Tea-catering smyger runt i bakgrunden, det kan vi lämna till ett annat inlägg…

Hoppas ni har en fin vecka gott folk, ta hand om er!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *